Kies de juiste autoverzekering!

Bent u op zoek naar een passende en voordelige autoverzekering? Met een beetje speurwerk kunt u een goedkope autoverzekering vinden. Door de vele aanbieders en hun onderlinge concurrentie loont het de moeite om voor een nieuwe autoverzekering rustig de tijd te nemen.

De dekking van een autoverzekering is bij vrijwel alle verzekeraars gelijk, de prijzen kunnen echter nogal verschillen. Let dus op dat u niet teveel betaald!

Er zijn in principe drie soorten autoverzekeringen:

W.A. - Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering
Een WA verzekering is in Nederland voor ieder motorvoertuig wettelijk verplicht. Deze verzekering vergoedt de schade die u aan derden toebrengt.

W.A. Extra (Beperkt Casco)
Een WZ Extra verzekering (ook wel "beperkt casco" genoemd) dekt naast de wettelijke aansprakelijkheid ook de financiële schade die u oploopt als gevolg van diefstal, brand, storm en evenueel vandalisme.

W.A. Casco Compleet (All Risk verzekering)
Bij een All Risk of WA Casco Compleet verzekering wordt naast de schade die u aan een ander toebrengt ook (vrijwel) alle schades aan uw eigen auto vergoed. Het maakt in dit geval ook niet uit of u hier zelf schuldig aan bent of niet. Deze verzekering is enkel interessant in het geval u een nieuwe auto bezit (tot 3 jaar oud). De extra premie die u betaald weegt in dit geval niet op tegen het schaderisico dat u loopt. Voor iedere nieuwe tot bijna nieuwe auto is een All Risk verzekering de juiste keus.

Bij vrijwel alle verzekeraars kunt u uw autoverzekering volledig naar uw eigen wensen en behoefte afsluiten. Naast de drie basisverzekeringen heeft u ook de keuze uit een aantal aanvullende verzekeringen. U kunt geheel zelf bepalen tegen welke risico's u allemaal verzekerd wilt zijn.

Eigen Risicodeel
Bijna alle verzekeraars berekenen bij het uitkeren van schade aan uw auto een bedrag aan eigen risico. Dit is een gedeelte van het schadebedrag dat u niet vergoed krijgt. Dit is in de regel een vast bedrag. In sommige gevallen is, middels het betalen van een hogere premie, dit eigen risicobedrag af te kopen.
Het eigen risicodeel geld niet bij het uitkeren van schade aan derden. Deze schade wordt volledig betaald.

No-claim
Alle verzekeraars hanteren een no-claim regeling. Deze houdt in dat hoe langer u schadevrij rijdt, hoe lager de door u te betalen premie wordt. Ieder jaar wordt deze no-claim korting opnieuw bepaald aan de hand van een bonus-malus tabel. De korting kan aanzienlijk oplopen, wat u op jaarbasis aardig wat geld kan besparen. Schadevrij rijden loont dus!

Kies de juiste verzekering!
Wat is voor uw auto de juiste verzekering? De juiste verzekering is tegen een zo goedkoop mogelijke premie verzekerd zijn tegen de financiële gevolgen van schade die U belangrijk vindt om gedekt te hebben!
Alleen u kan bepalen waar u voor verzekerd wilt zijn. Een WA verzekering is nu eenmaal wettelijk verplicht. De overige vormen niet.

Over het algemeen kan als richtlijn worden aangenomen dat voor nieuwe auto's tot 3 jaar oud een All Risk verzekering de verstandigste keus is. Voor auto's tussen de 3 en 8 jaar oud is een WA Extra (Beperkt Casco) in de regel toerijkend en voor auto's ouder dan 8 jaar volstaat in de meeste gevallen alleen een WA verzekering.