Doorlopend Krediet: Vaak De Beste Kredietvorm!

Kredieten en leningen zijn er tegenwoordig is vele soorten en maten, toch blijven de twee voornaamste kredietvormen (afgezien van een hypotheek) het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Een doorlopend krediet is een geldlening waarbij u het geleende bedrag geheel vrij kunt opnemen. Bij het afsluiten van de lening wordt er een maximum bedrag overeengekomen wat u daarna kunt opnemen wanneer het u uitkomt. Het grote voordeel hiervan is dat u over een langere periode over meer geld kunt beschikken.

De rente bij een doorlopend krediet is variabel (in tegenstelling tot bij een persoonlijke lening, waarbij het rentepercentage gedurende de gehele looptijd vast staat). Vaak geldt de regel dat hoe hoger de kredietsom, des te lager het te betalen rentepercentage. U betaald maandelijks rente en aflossing over het opgenomen geldbedrag. Heeft u enige tijd op uw lening afgelost dan bent u vrij om de weer vrijgekomen kredietruimte op te nemen.

Er wordt altijd een schriftelijke overeenkomst opgesteld die door beide partijen ondertekend wordt. Hierin staan o.a. de door u verschulgidge rente, het maximale kredietbedrag (kredietlimiet) en de theoretische looptijd vermeld. U kunt normaliter altijd tussentijds boetevrij (extra) aflossen.

Net als bij een persoonlijke lening wordt ook bij een doorlopend krediet de maximale hoogte van het krediet bepaald door factoren zoals uw inkomsten, leeftijd en financiƫle verplichtingen.

Bij de meeste geldverstrekkers ontvangt u maandelijks een overzicht waar de maximale kredietlimiet, het opgenomen bedrag en de nog aanwezige kredietruimte op vermeld staat.

Voordelen van een doorlopend krediet:
• Flexibel, u kunt geld opnemen en extra aflossen wanneer u wilt.
• U betaald alleen rente over het opgenomen geldbedrag.
• Tussentijds boetevrij extra aflossen.
• Vaak goedkoper dan een persoonlijke lening.

Nadelen van een doorlopend krediet:
• U betaald een variabele rente. Deze kan dus stijgen (maar ook dalen).
• De looptijd van de lening is vooraf niet exact bekend.
• Enige discipline is vereist om de lening af te lossen (en niet steeds weer geld op te nemen).

Vrijwel altijd is er bij het afsluiten een (verplichte) overlijdensrisicodekking inbegrepen. Hier betaald u wat extra voor, echter u bent dan wel bij onverhoopt overlijden verzekerd dat de nog uitstaande restschuld wordt kwijtgescholden.

Een doorlopend krediet is een uitstekend krediet voor de financiering van goedkopere consumptiegoederen zoals nieuwe meubels of een nieuwe computer of tv. Door de vele voordelen t.o.v. andere kredietvormen bent u met deze kredietvorm vaak het goedkoopste uit. Heeft u een groter geldbedrag nodig (voor bijv. de financiering van een nieuwe keuken of auto, dan is het wellicht verstandig om naar de mogelijkheden van een persoonlijke lening te kijken.

Uitgebreide informatie vindt u ook hier: Doorlopend Krediet, Tips en Advies