Tips en Advies voor het kiezen van een Verantwoorde Lening

Lenen kan tegenwoordig heel gemakkelijk, misschien wel té gemakkelijk. Er zijn veel verschillende geldverstrekkers die u graag snel en gemakkelijk een “goedkope” geldlening of krediet verstrekken. Alvorens u onbesuisd een lening afsluit raden wij u aan om een aantal zaken eens rustig op een rijtje te zetten en goed te overwegen.

Hieronder geven wij u een aantal tips en aandachtspunten voor het kiezen van een verantwoorde lening of krediet.

Lenen of sparen
Bepaal als eerste waar u geld voor wilt lenen. Kijk dan of geld lenen wel de juiste optie is. U kunt natuurlijk ook eerst gaan sparen. Sparen is ten alle tijde veel voordeliger. Het nadeel van sparen is echter dat u voorlopig nog even moet wachten tot uw tot aankoop over kunt gaan en over het goed kunt beschikken. Sluit u een lening af, dan kunt u er vrijwel direct over beschikken. U dient dus zelf te bepalen hoe “dringend” u het produkt of goed nodig heeft.

Leen niet meer dan nodig is!
Leen nooit meer dan nodig is. Bereken nauwkeurig hoeveel geld u nodig heeft en pas hier de hoogte van uw lening op aan. Laat u dus niet verleiden en overhalen om een hoger bedrag te lenen. In de praktijk gaat dit bedrag dan vaak op aan onbelangrijke zaken.

Leen echter ook nooit te weinig
Pas op dat u ook niet te weinig leent. Sluit u een persoonlijke lening af voor bijvoorbeeld de financiering van een dakkapel of een nieuwe keuken, en mocht blijken dat de verbouwing duurder uitvalt en uw lening dus niet toerijkend is, dan zult u een tweede lening moeten afsluiten. U zult in dit geval wederom bijkomende kosten zoals afsluitprovisie, administratiekosten en eventueel premie voor een overlijdensrisicoverzekering moeten bepalen.

Bereken van te voren uw bestedingsruimte
Bereken aan de hand van een kosten-inkomstenoverzicht uw maandelijke bestedingsruimte. Noteer uw inkomsten en zet daar al uw vaste lasten tegenover om een duidelijk inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Houdt hierbij ook rekening met onverwachte uitgaven. Stem uw lening hier op af, leen natuurlijk ook nooit meer dan u terugbetalen kunt!

Kies voor de juiste lening
Er zijn vele vormen van krediet, zoals een doorlopend krediet, persoonlijke lening, een postorderkrediet of een koop-op-afbetalingsregeling. Zelfs een creditcard is een vorm van een geldlening. Voor meer financiële bestedingsruimte en kleinere aankopen is een doorlopend krediet of een creditcard een mogelijkheid. Voor een eenmalige duurdere uitgave, zoals een auto, boot of nieuwe keuken is vaak een persoonlijke lening de beste keus. Voor kleine consumptieve goederen kunt u ook een postorderkrediet afsluiten, als is deze in de praktijk vaak wel duur.

Leen niet te duur
Zorg ervoor dat u niet te duur leent. Ga dan ook nooit te overhaast te werk. Vraag altijd bij meerdere kredietverstrekkers een offerte, inclusief prospectus, aan. Bestudeer en vergelijk deze aandachtig. Vergeet hierbij niet om de kleine lettertjes te lezen. Vergelijk zaken als de nominale rente, de effectieve rente, looptijd, aflossingsplicht en de algemene voorwaarden. Maak dan een weloverwogen beslissing!

Pas op voor speciale aanbiedingen
Veel kredietverstrekkers gebruiken lokketjes en speciale aanbiedingen om consumenten over te halen een lening of krediet af te sluiten. U krijgt dan bij het afsluiten van een lening bijvoorbeeld een gratis laptop, digitale foto- of filmcamera, een spelcomputer of fiets er “gratis” bij. Realiseer u goed dat deze helemaal niet gratis zijn en de kosten hiervan gewoon, middels een hogere rente of afsluitprovisie, op uw verhaald worden. Dit geldt ook voor stuntaanbiedingen met lage rentes. Deze zijn in de regel vaak tijdelijk en gaan later dan over in een veel hogere rente met als resultaat dat u een stuk duurder uitbent dan u van te voren had verwacht. Pas dus op!

Stem de looptijd van de lening af op de levensduur van uw aankoop
Let erop dat u een lening afsluit waarvan de looptijd niet langer is dan de levensduur van het goed dat u wilt aanschaffen. Een goed voorbeeld hiervan is een auto. Mocht u een auto willen kopen waarmee u van plan bent om 4 – 5 jaar in te rijden, sluit dan een lening af met een looptijd van 4 – 5 jaar. Hiermee voorkomt u dat u nog maandelijks moet betalen voor iets wat u (al lang) niet meer heeft.

Sluit uw lening op tijd af
Het kan in sommige gevallen zo zijn dat het direct afsluiten van een lening u op de lange termijn geld bespaard. Sommige schades aan bijvoorbeeld uw huis, vakantiewoning, caravan, boot of zelf uw auto kunnen bij het niet direct laten repareren hiervan in de toekomst een veel grotere en duurdere reparatie tot gevolg hebben. Denk hierbij aan een motorrevisie of waterschade. Door een lening af te sluiten en de boel direct te reparenen bespaart u in de toekomst wellicht veel hogere onkosten.

Neem altijd op tijd maatregelen bij dreigende problemen
Zodra u erachter komt dat u uw maandelijkse aflossingsplicht niet meer kunt nakomen, trek dan aan de bel en neem direct maatregelen. Kijk of u in uw huidige bestedingspatroon kunt bezuinigen of neem contact op met de kredietverstrekker. Vaak zijn er prima afspraken te maken over een nieuwe aflossingsregeling. Bij grote financiële problemen dient u de mogelijkheden van schuldsanering of schuldbemiddeling te onderzoeken. Het belangrijkste is dat u direct actie onderneemt. U voorkomt hiermee dat u in langdurige, ernstige financiële problemen geraakt.