Bent u de bezitter van een eigenwoning, dan heeft u de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten. Hiermee krijgt U een geldsom in handen waarmee u bijvoorbeeld een verbouwing of renovatie van uw huis kan financieren.
U bent echter niet verplicht om het geldbedrag aan uw woning te besteden. U kunt het ook voor andere doeleinden gebruiken zoals de aanschaf van een nieuwe auto, caravan of boot. In dit geval is het echter wel zo dat er andere fiscale regels gelden.
Wat is precies een tweede hypotheek?
Een tweede hypotheek is niets meer dan een extra geldlening met als onderpand uw eigen woning. Als gevolg van de prijsstijging van woningen op de huizenmarkt zal de waarde van uw huis toenemen, deze “overwaarde” kunt u dan gebruiken als “onderpand” voor een extra lening (tweede hypotheek).
U bent hierbij vrij in de keuze van een hypotheekverstrekker, dit hoeft dus niet de verstrekker te zijn van uw eerste hypotheek. De praktijk leert echter wel dat dit vaak wel het voordeligst is.
Fiscale regels
Aan een tweede hypotheek zijn een aantal fiscale regels gebonden. De hypotheekrente-aftrek wordt bepaald door waar u het geldbedrag voor gebruikt. Als regel geld dat als u de geldsom gebruikt ter verbetering van uw eigen woning (verbouwing, renovatie, groot onderhoud) de hypotheekrente volledig fiscaal aftrekbaar is.
Gebruikt u het geld voor bijvoorbeeld de financiering van een duurzaam consumptiegoed (auto, boot, motorfiets of een nieuw interieur) dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar.
Kosten van een tweede hypotheek
Aan het afsluiten van een tweede hypotheek zitten de volgende kosten verbonden:
• Afsluitkosten.
• Notariskosten.
• Taxatiekosten (alleen verplicht indien een taxatierapport vereist is).
Voordelen van een tweede hypotheek
• Bij financiering van een verbouwing, renovatie of uitvoeren van groot achterstallig onderhoud is de hypotheekrente volledig fiscaal aftrekbaar.
• Voordeliger dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening.
• Het geldbedrag vrij besteedbaar. Hou wel rekening met de fiscale gevolgen.
Nadelen van een tweede hypotheek
• Lange looptijd (30 jaar).
• Relatief hoge kosten (afsluitprovisie en notariskosten).
• Vaak is er een taxatierapport vereist (bewijs van de overwaarde op uw woning). Hieraan zitten taxatiekosten verbonden.