Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat de overgrote meerderheid van zoekmachineadvertenties voor kredieten voldoet aan de voorgeschreven reclameregels.
Begin dit jaar gaf het toezichthoudend orgaan AFM (Autoriteit Financiële Markten) nog de waarschuwing af “Wees voorzichtig met lenen!”. Dit als gevolg van de groeiende onrust omtrent de vele zogenaamde misleidende kredietreclame. En het feit blijft dat naar de mening van velen het afsluiten van een lening wel erg gemakkelijk is. Dit kan natuurlijk verstrekkende gevolgen hebben voor mensen die simpelweg teveel geld lenen.
Het AFM heeft dan ook een uitgebried onderzoek gehouden naar de online kredietadvertenties op Google van 65 kredietaanbieders en kredietbemiddelaars. Uit dit onderzoek bleek dat slechts 20 advertenties (van 16 aanbieders) niet aan de reclameregels voldeden. De kredietaanbieders zijn hier op aangesproken met de waarschuwing dat bij volgende overtredingen het AFM hard zal optreden.
Het overtreden van de gedragscode betreft veelal het in de advertentie achterwege laten van een krediettabel terwijl wel rentepercentages en maandlasten genoemd worden. Iedere aanbieder is wettelijk verplicht om aanvullende informatie te verstrekken in de vorm van een tabel waarin vermeld staan de kredietsom, de looptijd van de lening, de bijkomende kosten en de totale prijs van het krediet. Deze tabel is er voor om het consumenten gemakkleijker te maken de leningen van diverse kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken.
Aangezien het formaat van zoekmachineadvertenties te klein is voor het opnemen van een dergelijke tabel, gebruiken de meeste adverteerders meer algemene bewoordingen. Bedragen van maandlasten en rentepercentages worden dan ook weinig gebruikt.
Het AFM houdt regelmatig diepgaande onderzoeken om te controleren of de kredietaanbieders zich in hun reclamecampagnes wel aan de gedragscode en regels houden. Het AFM houdt dan ook doorlopend de reclames voor financiële produkten, van verzekeringen, leningen tot hypotheken, nauwkeurig in de gaten en treft maatregelen indien nodig.
Bron: Overgeld.nl