Persoonlijke Lening

Een persoonlijke lening is een veel voorkomende kredietvorm die vaak gebruikt wordt voor een eenmalige aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe auto, boot of caravan. Ook een nieuw interieur of nieuwe keuken worden vaak met een persoonlijke lening gefinancierd.

Kenmerken van een Persoonlijke Lening
U ontvangt het geleende geldbedrag in één keer, hierna kunt u ermee doen wat u wilt. Bij het afsluiten van de lening staan een aantal zaken vast. U betaald een vast percentage aan rente, de looptijd staat vast en ook het bedrag aan periodieke aflossing staat vast. U weet dus waar u aan toe bent en u komt dan ook niet voor vervelende verrassingen te staan.

Het bedrag aan maandelijkse aflossing bestaat uit een gedeelte rente en aflossing. Aan het begin van de lening betaald u verhoudingsgewijs meer rente en is het aflossingsaandeel kleiner. Gedurende de looptijd wordt het rentedeel kleiner en het deel aan aflossing groter.

De gemiddelde looptijd van een persoonlijke lening ligt tussen de 6 en 120 maanden. Na het verstrijken van de looptijd bent u dan geheel van uw schuld af.

Bij het afsluiten van de lening vindt er vrijwel altijd een toetsing bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) plaats.

U dient zich wel bewust te zijn van het feit dat er bij een persoonlijke lening niet boetevrij vervroegd afgelost kan worden. In dit geval zal de kredietverstrekker u een "boete" opleggen van het gemis aan rente. Tevens kunt u ook géén extra geld opnemen. Wilt u meer geld, dan zult u een nieuwe lening moeten afsluiten.

Voordelen
  • U weet waar u aan toe bent (rente, looptijd en termijnbedrag staan vast).
  • Géén nare verrassingen.
  • Goedkoop in vergelijking met andere kredietvormen.

    Nadelen
  • Weinig flexibiliteit en vrijheid
  • Meer geld opnemen niet mogelijk
  • U kunt niet boetevrij vervroegd aflossen
  • Duurder dan een doorlopend krediet

    Al met al is een persoonlijke lening een voordelige lening die ideaal is voor een (duurdere) eenmalige aankoop. U kunt voor een lening terecht bij financieringsmaatschappijen en banken.

    Fiscale aspecten
    U dient er rekening mee te houden dat de door u te betalen rente niet fiscaal aftrekbaar is. Enkel als u het geldbedrag gebruikt ter verbetering (waardevermeerdering) van uw woning is de rente wel fiscaal aftrekbaar. Er zitten hier wel bepaalde voorwaarden aan vast. Hiervoor kunt u het best contact opnemen met de Belastingdienst.

    Meer uitgebreide informatie leest u hier: Voordelige Persoonlijke Lening Nodig?